Complexe en enkelvoudige koolhydraten

Het eten van complexe koolhydraten is een heel ander verhaal dan het eten van enkelvoudige koolhydraten. In deze tijd zijn veel mensen op zoek naar manieren om goed en gezond af te vallen en hun gewicht en gezondheid te reguleren. Een heel belangrijke manier om dat te doen is door het onderscheid te kennen tussen complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten.

Deze twee verschillende vormen van koolhydraten kunnen namelijk heel veel verschil maken op het gebied van gezondheid en afvallen. In dit artikel leggen we je het verschil uit.

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten maken samen met eiwitten en vetten deel uit van je voedingsbehoefte. De term “calorieën” stoelt op deze drie voedingsbronnen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Je hebt ze alle drie nodig om een gezond en evenwichtig voedingspatroon na te streven. Maar helaas zitten er veel koolhydraten in onze voeding die we eigenlijk niet echt nodig hebben. Koolhydraten in de vorm van suikers. Het zijn deze koolhydraten die we enkelvoudige koolhydraten noemen en die niet goed voor ons zijn, niets bijdragen aan onze gezondheid en ervoor zorgen dat we sneller dik worden.

Complexe koolhydraten zijn de koolhydraten in haar natuurlijke vorm. Deze komen ook voor in producten, maar steeds minder. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar meer complexe koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten te laten staan.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten (ook wel “snelle koolhydraten” genoemd) komen voor in veel producten om voeding meer smaak te geven, langer vers te houden. Het zijn verkapte suikers en die zijn in grote getalen aanwezig in producten op basis van tarwebloem, maar ook in sappen, frisdranken en koek en snoep. De meeste afhaalmaaltijden en snel op te warmen maaltijden, of maaltijden uit pak (denk aan sausjes en papjes) zijn zeer rijk aan enkelvoudige koolhydraten.

De werking van enkelvoudige koolhydraten is dat je voor een korte periode heel veel energie krijgt. Je beleeft echt een piekmoment waarop je je ook echt heel gelukkig, sterk en gefocust voelt. Helaas is dit maar van korte duur en moet je – net als bij een verslaving – steeds meer hebben om het effect na te bootsen. Enkelvoudige koolhydraten worden vervolgens door je lichaam als vetreserves opgeslagen en maken je dus dikker.

 

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten (ook wel “trage koolhydraten” genoemd) zijn de zogenaamde natuurlijke koolhydraten. Je kunt deze niet of nauwelijks als toevoeging doen, omdat ze al in de basis van een product zitten. Denk aan producten als vlees en vis, eieren, volkoren brood, volkoren pasta en volkoren meel. Ook in fruit komen natuurlijke koolhydraten (vaak ook druivensuikers genoemd) voor. Je kunt deze complexe koolhydraten met een gerust hart eten. Ook al dragen ze de term “koolhydraten”, ze zijn gezond.

De term “trage” in “trage koolhydraten” houdt in dat ze de energie langzaam afgeven. Anders dan bij enkelvoudige koolhydraten komt energie beetje bij  beetje los en kun je dus meer doen. Je ervaart geen piekmoment, maar bent de hele dag gefocust. Ook worden deze koolhydraten prima verbrand en blijven ze niet als vetmassa achter.

Volkoren granen

Volkoren maakt het verschil

Wil je voor jezelf het verschil gaan maken in deze voeding? Weet dan dat volkoren producten grotendeels het verschil maken. Door je huidige brood en pasta te vervangen door de volkoren variant, werk je in één klap alle enkelvoudige koolhydraten de deur uit en krijg je er complexe koolhydraten voor terug. De kans is groot dat je al na een paar dagen effect gaat ondervinden op het gebied van lichaamsgewicht, vetmassa en concentratie.