Havermout als vervanger voor brood

Nu steeds meer mensen het besef krijgen dat brood vol zit met koolhydraten (Bron: https://www.dieetkompas.nl/koolhydraten), is er een enorme behoefte aan gezonde vervangers. Een ontbijt vervangen blijkt niet heel eenvoudig te zijn. Dat komt omdat we al jaren gewend zijn om ’s ochtends een boterham te smeren en daar beleg op te doen. Wisselen van beleg is nog tot daaraan toe, maar het weglaten van de boterham is toch een brug te ver.

Desondanks zijn er alternatieven voor brood die heel goed kunnen werken. Het zijn eiwitrijke alternatieve en arm in slechte koolhydraten. Eén van de meest gebruikte alternatieven voor brood bij het ontbijt is havermout.

 

Havermout

Havermout zijn de vlokjes haver tot kleine snippers gemalen. Op die manier is de havermout sneller te bereiden en toe te passen in tal van gerechten. Als je op zoek gaat naar havermout recepten kom je allerlei ideeën tegen:

  • Havermout opgewarmd in de kwark of yoghurt;
  • Havermout met warme melk;
  • Onverwarmde havermout met kwark of magere yoghurt.

Je kunt hier vervolgens tal van toevoegingen aan doen, zoals blauwe bessen, frambozen, nootjes en zaden. Op die manier kun je met havermout en kwark als basis toch elke ochtend redelijk gevarieerd eten. Dat is wel zo prettig.

 

Waarom zou je dit doen?

Welke reden moet je hebben om havermout te nuttigen bij je ontbijt? In de eerste plaats wil je van brood af, bijvoorbeeld omdat je een koolhydraatarm dieet volgt en dus weet dat koolhydraten je vooral dikker maken en niet heel veel meer toevoegen.

Lees je – voor je hiermee begint – wel even goed in, in wat een koolhydraatarm dieet precies met je kan doen. Bijvoorbeeld op de website: https://www.dieetkompas.nl

Een andere reden om voor havermout bij je ontbijt te kiezen, is omdat je klaar bent met brood en het niet zo lekker meer vindt. In dat geval is havermout een alternatief dat je zeker een kans moet geven.

Tot slot zijn er mensen die om medische redenen (bijvoorbeeld een allergie) genoodzaakt zijn brood te laten staan en daarom overstappen op havermout en recepten met havermout.

Zie voor meer koolhydraatarme recepten op basis van havermout: https://www.dieetkompas.nl/koolhydraatarme-recepten-met-havermout

 

Is havermout gezond?

De vraag is natuurlijk of havermout gezond is. Havermout is een bewerking van haver en daarmee – net als brood – geen direct natuurlijk product. Desondanks kan van havermout gezegd worden dat het heel veel energie levert. Dat is prettig voor mensen die zwaar werken uitvoeren of die een drukke dag hebben. De energie in havermout kan echt het verschil maken.

Je kunt havermout dan ook nog gerust bij de lunch nuttigen, in plaats van alleen bij het ontbijt.

Elke dag havermout zou niet tot gezondheidsrisico’s hoeven leiden. Maar mocht je nu opvallen dat er iets aan je gestel veranderd is sinds je meer havermout bent gaan eten, klop dan zeker even aan bij de huisarts.

Havermout recepten

 

Eiwitten in havermout

Een andere reden waarom havermout erg gezond is, is omdat er heel veel eiwitten in zitten. Eiwitten hebben een positieve werking op je spieren. Ze zorgen ervoor dat spieren sneller herstellen en nieuwe spiermassa zich sneller aanmaakt. Eiwitten zijn dus van essentieel belang voor krachtsporters. Niet gek dat mensen die professioneel sporten ook vaak eiwitten in hun dieet hebben zitten. Havermout zou onderdeel kunnen uitmaken van een dergelijk dieet.

De eiwitten in havermout worden vervolgens moeilijk door het lichaam afgebroken. Dat resulteert erin dat het veel energie kost. Die energie haalt je lichaam vervolgens weer op andere plaatsen weg, zoals uit opgeslagen vetmassa. Daarmee verbrand je vet door anders te eten.

 

Havermout bevat veel koolhydraten!

Maar wat je niet weet is dat er heel veel koolhydraten in havermout zitten! In 100 gram havermout zitten maar liefst 60 gram koolhydraten! Dat is veel, heel veel.

Wanner je iemand vertelt dat je een koolhydraatarm dieet volgt en benoemt dat je de dag begint met havermout, zou diegene je verbaasd aan kunnen staren. “Maar weet je wel hoeveel koolhydraten er in havermout zitten?” vraagt diegene aan je.

De koolhydraten die in havermout zitten zijn onbewerkte, natuurlijke en complexe koolhydraten. Dat zijn de goede koolhydraten. De concentratie koolhydraten in havermout is geschikt voor bij een koolhydraatarm dieet, omdat de energie in kleine beetjes wordt vrijgegeven. Anders dan bijvoorbeeld brood en suikers, die maar voor een kort moment energie leveren.

 

Koolhydraatarm dieet met havermout

Kun je dus een koolhydraatarm dieet volgen met havermout als ontbijt? Jazeker, dat kan. Sterker nog: het is een van de beste manieren om op een gezonde wijze gewicht te verliezen en te zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt. Gelukkig kun je eindeloos variëren in alle toevoegingen voor in de havermout. Dus of je nu kiest voor chocoladesnippers (hoe puurder, hoe gezonder), blauwe bessen of schijfjes banaan, als jij het wil kan er elke morgen een ander gerecht op basis van havermout op tafel staan.

Bekijk de officiële website van Quaker Oats, het bekendste havermoutmerk in Nederland: https://www.quaker.nl/producten/quaker-havermout/havermoutpap/quaker-oats-express/quaker-oats-express-naturel

 

Moet je dan helemaal minderen met brood?

Het is niet zo dat je bij een koolhydraatarm dieet helemaal moet stoppen met brood eten. Zoals we op deze website aangeven, is volkoren brood een prima alternatief. Maar minderen met brood kan op zich geen kwaad. Eet je normaal 6 sneetjes op een dag? Ga dan voor 3. Halveer en vervang de broodmaaltijden voor iets anders. Je zal zien dat dit niet alleen effect heeft op je gewicht, maar mogelijk ook op je stoelgang.

Published by