Wat is volkoren?

Wanneer we het over volkoren hebben, bedoelen we volkoren graanproducten. Deze zijn ontstaan uit de hele graankorrels en door deze te vermalen. Producten die op basis van volkoren kunnen zijn gemaakt, zijn bijvoorbeeld:

 • Brood
 • Pasta
 • Bulgur
 • Couscous
 • Zilvervliesrijst

 

Gezondheidsvoordelen

Het eten van volkoren zorgt voor een aantal gezondheidsvoordelen. Het verlaagt namelijk het risico op diabetes type 2 (suikerziekte) en ook is het beter voor hart- en vaatziekten. Volkoren producten leveren complexe koolhydraten, vezels, ijzers en vitaminen B.

Je moet voldoende van deze volkoren producten eten om van deze voordelen te kunnen profiteren. Wil je gezonder gaan leven? Dan kan het helpen om graanproducten te vervangen door volkoren producten.

Volkoren granen

Koolhydraatarm

Vandaag de dag zijn veel mensen op zoek naar manieren om af te vallen en gezonder te leven. Koolhydraatarm leven hoort daar ook bij. Het is dan ook goed om te weten dat volkoren producten je helpen om koolhydraatarm te leven. Vervang graanproducten door volkoren producten en je krijgt enkel nog complexe koolhydraten binnen.

Het verschil in complexe en enkelvoudige koolhydraten is van cruciaal belang voor je gezondheid.

 

Graankorrels

Een graankorrel bestaat uit drie onderdelen. Helemaal in het midden zit de meelkern. Daaronder zit de kiem en dit geheel wordt door de zemel omsloten. De beste voedingsstoffen zitten in de zemelen en in de kiem.

Volkoren producten zijn van vermalen graankorrels gemaakt. Je moet hierbij denken aan zilvervliesrijst, volkoren brood en volkoren pasta.

 

Volkorenpasta

De volkoren pasta wordt gemaakt uit ten minste 50% volkorenmeel. Dat is een stuk gezonder dan witte brood en witte pasta. Die zijn grotendeels gemaakt van tarwebloem en tarwebloem bevat alleen maar het middelste deel (meelkern) van de graankorrel.

 

Volkorenbrood

Brood op basis van volkoren bestaat uitsluitend uit volkorenmeel. Je kunt aan het etiket zien of het volkoren is of niet. De naam “volkoren” geeft namelijk aan dat iets echt van volkoren is of niet.

Aan de kleur kun je het niet altijd zien. Soms wordt brood een andere kleur gegeven dor middel van gekarameliseerde suikers of middels moutmeel.

Bruin brood en tarwebrood zijn gemaakt uit ene mengsel van tarwevolkorenmeel en tarwebloem. Voor de goede orde: tarwevolkorenmeel en volkorenmeel zijn verschillend.

Gezondheid

Zoals gezegd is volkoren goed voor je gezondheid. Volkoren vermindert diverse ziektes en kwaaltjes en laat het risico daarop flink afnemen. Denk bijvoorbeeld aan hartziekten en diabetes type 2.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat volkoren producten ten opzichte van witte graanproducten (geraffineerde granen) een stuk gezonder is. Je kunt dus veel beter volkorenrijst (zoals zilvervliesrijst) eten dan witte rijst. Ook volkorenbrood is een stuk beter dan wit brood.

 

Feiten

Er zijn feiten onderzocht met betrekking tot volkoren brood. Bijvoorbeeld:

 • 90 gram volkoren op een dag eten verlaagt 25% van het risico op hartziekten;
 • Diabetes type 2 en het eten van 60 gram volkoren op een dag verlaagt de schommelingen in de bloedsuikerspiegel;
 • Het risico op darmkanker is voor 10% in te dimmen met volkoren producten (90 gram per dag).

 

Vezels

Heel belangrijk binnen een volkorenrijk eetpatroon is dat je beseft dat je meer vezels eet. Deze vezels hebben veel gezondheidseffecten tot gevolg. Zeker als je het vergelijkt met vezels uit tarwebloem. Graanvezels leveren je veel voordelen op, maar maken je leven ook nog een stuk gemakkelijker. Bijvoorbeeld door de volgende aangetoonde effecten:

 • Je darmen werken goed;
 • Een lager risico op darmkanker;
 • Een lager risico op hart- en vaatziekten;
 • Verminderde kans op diabetes type 2.

 

 

Voedingsadvies

We kunnen je sterk aanraden om wit brood, witte paste en witte rijst te vervangen door volkoren producten. Voor alle producten op basis van witte granen is wel een alternatief te vinden. Het zal een grote boost geven voor je gezondheid en de effecten op je gezondheid. Ook zal je kwaliteit van leven een stuk beter worden.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum leeft erg mee met de koolhydraatarme gedachte en stimuleert het eten van volkoren producten. Bezoek de website van het Voedingscentrum om deze Schijf van Vijf te bekijken.