Wat is het verschil tussen volkoren en meergranen?

Er is een groot verschil in granen. Zo kun je volkoren hebben, maar ook meergranen. Wat is nu het belangrijkste verschil tussen brood, pasta en andere producten op basis van meergranen en volkoren? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is volkoren

Volkoren

Bij volkoren producten is het graan waarmee het brood, spelt, rogge, tarwe of wat dan ook, niet geraffineerd is tot bijvoorbeeld bloem of meel. Bij witte broodproducten, witte rijst en witte paste is dat namelijk wel het geval.

Dat betekent dat volkoren producten meer vezels bevatten dan niet-volkoren producten. Deze vezels zijn goed voor je gezondheid, zorgen voor een prettige stoelgang en geven je langer een gevoel van verzadiging.

Onderzoek heeft in het verleden vaker aangetoond dat volkoren producten tot veel gezondheidseffecten leiden. Zo bleek dat vrouwen die meer volkoren aten tot wel 30% minder risico liepen op hart- en vaatziekten. Ook de kans op diabetes (suikerziekte) bleek een stuik kleiner bij mensen die volkoren producten eten.

 

Meergranen

Het woord “meergranen” verklapt al dat het hier niet alleen om één graan gaat. Meergranen bevat meer granen. Er zitten er dus meerdere in, maar dat zegt niets over de kwaliteit. Doorgaans houdt het echter wel in dat er in meergranen meer geraffineerde granen zitten. Denk daarbij aan tarwemeel en rijstebloem.

In meergranen broden zitten ook altijd zaadjes en pitjes. Ze geven je wellicht het idee dat dit gezondere producten zijn, maar dat is niet altijd het geval. De producten kunnen nog steeds geraffineerd zijn en daardoor minder gezond dan de pit- en zaadloze volkorenvariant.

Published by