Zelf brood maken

Altijd al zelf eens volkoren brood willen maken? Op de website Laurasbakery.nl vonden we een uitgebreid en lekker recept dat je helpt om snel een volkorenbrood te maken. Het recept is bedoeld voor één brood. De afbeeldingen komen van Laurasbakery.nl.

 

Wat heb je nodig? Ingrediënten

Voor het bakken van één volkorenbrood heb je de volgende zaken nodig:

  • 100 gr. bloem
  • 400 gr. volkorenmeel
  • 10 gr. zout
  • 10 gr. instantgist
  • 40 gr. zachte boter
  • 320 ml lauwwarm water
  • scheut olijfolie

Bereiding

  1. Meng beide bloemsoorten in de kom. Doe hier ook het zout en de gist bij, zonder ze met elkaar in aanraking te laten komen!
  2. Voeg de boter toe. Voeg ook 3/4 van het water toe.
  3. Doe de mixer aan en meng de ingrediënten goed met elkaar.
  4. Voeg het restant water toe en meng alles goed door elkaar (incluis de bloem aan de zijkanten van de kom).
  5. Het deeg mag niet al te nat zijn, maar moet wel zacht zijn.
  6. Kneed bij voorkeur met je handen (zo voel je beter of het goed is). Gebruik hier eventueel olijfolie voor. Zo is het goed kneedbaar en krijg je een mooi deeg.
  7. Zodra het deeg goed aanvoelt, leg je het in een met olie ingevette kom. Dek deze af en laat rijzen tot twee keer de grootte (ongeveer anderhalf tot twee uur).
  8. Leg het op een met bloem bestoven ondergrond en druk alle lucht eruit. Zorg voor een glad deeg.
  9. Rol dit op tot een lange streng en maak er een knoop in.
  10. Leg deze knoop op een bakpapier (op bakplaat) en doe er een schone zak omheen. Laat een uur rijzen en test met je vinger of het brood goed is.
  11. Warm de oven voor op 220 graden. Zet de braadslede op d bodem van de oven.
  12. Zet het brood in de oven en vul de braadslede met heet water. Zo krijg je een knapperig laagje!
  13. Bak het brood af in ongeveer 30 minuten.
  14. Controleer of het brood goed gaar is. Dat doe je door op de onderkant van het brood te kloppen. Het moet hol klinken.

Published by