Volkoren producten zijn beter dan niet-volkoren producten. Zeker als je kijkt naar brood en pasta passen producten op basis van volkoren bijvoorbeeld nog prima in een koolhydraatarm dieet of een cholesterolverlagend dieet. Dat heeft te maken met de natuurlijke samenstelling van de granen, die zoveel mogelijk in tact wordt gehouden. Volkoren producten helpen mensen op die manier om gezonder te leven en diverse welvaartsziekten (zoals obesitas, overgewicht en diabetes) op afstand te houden.
Dit wordt onderschreven door talloze studies en onderzoeken. Onlangs weer. Onderzoek in Amerika heeft namelijk onomstotelijk aangetoond dat volkoren producten ook nog eens de kans op hartproblemen verlagen.
Volkoren zijn gezond
Amerikaanse onderzoekers hebben twintig jaar lang de ontbijtgewoonten van maar liefst 21.000 mannelijke dokters gevolgd om in kaart te brengen hoe gezond volkoren producten zijn ten opzichte van niet-volkoren producten.
De conclusie is dat één kom met volkoren graanproducten per dag de kans op hartproblemen aanzienlijk verkleint. Met maar liefst 28 procent. Dat is een aanzienlijke daling van het risico, dat zeker in de Verenigde Staten een stuk groter is dan hier. Het is dus wederom gezegd dat mensen die volkoren deel uit laten maken van hun voedingspatroon, een stuk gezonder leven dan mensen die dat niet doen.
Ontbijtgewoonten, opzet van het onderzoek
Zoals gezegd deden de onderzoekers twintig jaar lang onderzoek naar de ontbijtgewoonten van 21.000 dokters. Er werden vragenlijsten bijgehouden waarop de dokters aan moesten geven wat ze elke ochtend bij het ontbijt aten. De mannen die – later in het onderzoek – hartproblemen kregen, aten vaak geen volkoren producten.
De dokteren die wél volkoren producten aten, hadden veel minder vaak last van hartproblemen en bleken een stuk gezonder te leven. De groep van 21.000 mensen is groot genoeg om aan te nemen dat dit dan op de rest van de bevolking hetzelfde effect zal hebben.
Bloeddruk verlagend
Het is al langer bekend dat volkoren granen helpen om de bloeddruk te verlagen. Daardoor is ook de kans op een hartaanval of hartinfarct een stuk kleiner geworden voor mensen die volkoren granen eten. Dat is in dit onderzoek nogmaals aangetoond. Gek genoeg zijn er nog steeds mensen met hartproblemen, die weigeren volkoren producten te eten. Ook zijn er mensen die denken dat brood helemaal niet past binnen hun dieet, omdat er wel koolhydraten in zitten. Het is dan ook goed om te beseffen dat dit juiste koolhydraten zijn.
Andere voordelen van volkoren producten
Behalve het verlagen van de bloeddruk helpen volkoren producten ook nog eens het gewicht laag te houden. Ze verkleinen tevens de kans op diabetes (suikerziekte). Een van de onderzoekers, Luc Djousse, zegt zelfs dat je meer volkoren granen moet gaan eten als dat kan. “Hoe meer vezels de granen bevatten, hoe beter,” aldus Djousse. “4 gram vezels of meer per portie, is goed.”
Wanneer spreken we van volkoren?
We spreken van volkoren granen als ontbijtgranen voor tenminste 25 procent uit granen bestaan. Met die berekening is het onderzoek uitgevoerd.
Conclusie
Amerikaans onderzoek heeft wederom aangetoond dat het eten van volkoren producten de kans op hartproblemen aanzienlijk (met 28%) verkleint. Los van de andere voordelen uit volkoren producten, zoals het voorkomen van diabetes en overgewicht, is dit een groot voordeel van het eten van volkoren producten.
Published by